Bloemen en een mooie wandeling
Een blog van de echtgenoot van Saskia:
Mijn familie woont hier al ruim 300 jaar. Ik ben geboren onder de Speeltoren, waar nu de bloemenwinkel van SAS is (niet mijn Sas!). Het was vroeger de bloemenwinkel van mijn ouders. Het maken van boeketten was één van de dingen die ik altijd graag deed.
En nog steeds maak ik graag de boeketten voor onszelf en voor de gasten van de Kaakberg. Bij aankomst staan ze op de kamers. Als u langer dan een week blijft, vraag me dan gerust, dan vul ik voor u weer de vazen.
Als geboren en getogen Edammer heb ik voor u een lange of iets kortere wandeling opgeschreven langs de mooiste plekken, de beste lokale winkels en de schitterende monumenten van Edam, één van ongeveer 45 minuten uit te breiden tot een uur.
We starten vanaf de parkeerplaats P in Edam aan de Baanstraat. U mag daar met de blauwe schijf maximaal 4 uur staan. Na 6 uur ’s avonds is er geen maximum parkeertijd. Heeft u geen blauwe parkeerschijf? In de hal ligt er een in de kast, die u kunt gebruiken.
Vanuit de P loopt u over de Baanbrug rechtdoor de Hoogstraat in. Rechts ziet u een houten wand, omdat een paar jaar geleden een grote brand een deel van de markante huizen heeft verwoest. Er is een plan om ze te herbouwen, maar wat er was, komt helaas nooit meer terug. Gelukkig blijft er nog genoeg over. Dat zult u merken op deze wandeling. Links tegenover de houten wand is slagerij Taam, een goede slager.
U loopt door tot het Damplein. Het Damplein, aangelegd in 1585, is omsloten door het voormalige Raadhuis, het vroegere Postkantoor en de voormalige Botermarkt van datzelfde jaar. De huidige hal is een uit de 19de eeuw daterende houten overdekte zuilenrij in Toscaanse stijl, met de onverklaarbare naam "Lancester". Dit is nu het terras van het Damhotel. Het voormalige Raadhuis is nog in gebruik als trouwzaal, en is tevens het VVV kantoor en de dependance van het Edams Museum. Soms is de deur links naar de trouwzaal open. Ga dan even kijken naar de mooie wandschilderingen. De vloer is, naar oud gebruik, bestrooid met zand, zodat de vloeren mooi schoon geschuurd worden door de bezoekers.
Voor u ziet de vroegere sluis, een hoge Dam, over het water. Steek deze over en u staat voor het Edams Museum. Leuk om te bezoeken, ook met kinderen, met curieuze schilderijen, zoals bijvoorbeeld het portret van Trijntje Keever (1616-1633). Zij was, met 2,60 meter, een van de langste vrouwen aller tijden. Misschien wel dé langste ooit. Haar geschiedenis is treurig, ze werd mishandeld en tentoongesteld. Lydia Rood heeft er, ter gelegenheid van het 650 jarig bestaan van de stad Edam, een kinderboek (Meisje aan de ketting) over geschreven. Ook heeft het Edams museum een drijvende kelder. Ervaar het zelf.
U gaat verder vanaf het museum naar rechts en dan weer links de Breestraat in. Het hoekpand dat u passeert, is ons voormalige theater (Speeltheater), waar wij 30 jaar lang voorstellingen hebben gecreëerd en uitgevoerd en die daarna, net als de kaas, de hele wereld over zijn gegaan.
U komt in de Breestraat rechts langs een aantal mooie panden tot het hoekpand, waar u rechtsaf gaat. Dit pandje is het oudste houten huis van Edam. Heeft u trek? Iets verderop is bakker Gorter, een goede bakker.
U loopt door en gaat, links voor de brug, het grachtje (Nieuwvaartje) op. Als kind zag ik hier de koeien en de schapen lopen die vanuit de weilanden naar de boerderijen liepen. Het zijn nu allemaal verbouwde luxe woonboerderijen. Let op: deze gracht op nr.8, een fraai reliëf met houtsnijwerk en spreuken.
Loop verder langs het Nieuwvaartje tot u de Sint Nicolaaskerk ziet. Alom bekend als de Grote Kerk. Ga voor de kerk naar links het grindpad op, u komt bij het zijportaal van de kerk, maar we gaan hier niet de kerk in, eerst gaan we door de poort rechts het kerkhof op. Loop over het kerkhof om te ervaren hoe gigantisch groot deze hallenkerk is. U passeert enkele fraaie oude grafmonumenten van vooraanstaande Edamse families.
Loop nu door naar de uitgang van het Kerkhof en dan weer links naar de hoofdingang. De openingstijden zijn, in april tot en met september half 2 tot 5, en vanaf oktober tot en met maart tot half 4. Maar let op! Check de website voor de actuele openingstijden, want er kan een dienst zijn of iets anders. De monumentale hallenkerk behoort tot de top 100 rijksmonumenten van Nederland. Zij is onder andere vermaard om haar 32 gebrandschilderde ramen (1602-1627), haar prachtige orgel en een mooie Librije.
Na bezoek van de kerk gaat u door de hoofdingang weer naar buiten en naar rechts en steekt vervolgens links het houten bruggetje over, en weer links de Brouwersgracht op. U passeert het hofje van het Proveniershuis (hier in de volksmond genoemd De Proeve). De tuinen worden bijgehouden door een aantal bewoners. Er wonen geen armlastige ouderen meer, zoals vroeger, maar tegenwoordig wordt het vooral bewoond door oudere alleenstaande dames. De huisjes zijn piepklein, maar beeldschoon.
U steekt bij de eerste brug links over en loopt door tot de Kaasmarkt. Daar ziet u de voormalige Waag, waar vroeger de kazen werden gewogen en verhandeld. Nu is er op woensdag nog steeds een kleine markt, waar u vis, verse groente en goede kwaliteit kaas kunt kopen tegen redelijke prijzen. Of er is, in de zomer, een toeristische ‘Kaasmarkt’ , waar voor drommen toeristen die met bussen worden aangevoerd, de kaas weging en verhandeling wordt nagespeeld, terwijl er druk gefilmd wordt met mobieltjes om het ‘authentieke’ Edam vast te leggen. Voor elk wat wils.
U gaat van de Kaasmarkt rechtsaf de Prinsenstraat in. Links is de groente- en natuurwinkel van Visser. Let op: maandag gesloten. Ik stel voor dat we het toeristische centrum met de kaaswinkels even over slaan. (U kunt altijd besluiten om dit later toch even mee te nemen). In plaats daarvan gaan we rechtsaf bij de (mooie) kookwinkel De Leuke Keuken, de Kleine Kerkstraat in, die na de bocht overgaat in de Lingerzijde.
In de bocht staat de Speeltoren en de eerder genoemde bloemenwinkel SAS en mijn geboortegrond. Hier zijn ook een paar leuke winkels: De Kast met speelgoed en cadeautjes en een goede boekwinkel, waar ze misschien wel het boek van Lydia Rood verkopen.
U loopt met de bocht mee en vergeet vooral niet links en rechts naar de mooie huizen te kijken.(kijk ook naar rechts bij de 2de bocht Lingerzijde). Dit geldt eigenlijk voor de hele binnenstad.Edam was in de zestiende eeuw het centrum van de scheepsbouw, Er waren maar liefst 45 scheepswerven. Een rijk stadje,en dat is nog te zien aan de fraaie huizen van de rijke reders zoals aan de Schepenmakersdijk, Lingerzijde, en de Voorhaven. Later verloor Edam deze positie door concurrentie met andere steden. Edam werd steeds meer een slapend stadje, ook wel de Schone Slaapster genoemd. Maar de stille getuigen van deze roemruchte tijd staan er nog steeds.
U gaat niet de bocht om van de Lingerzijde, maar blijft rechtdoor lopen de Kwakelsteeg door en dan staat u voor de Kwakelbrug, het kleinste ophaalbruggetje van Edam. Links ziet de oude scheepswerf en rechts de theehuizen van de luxueuze herenhuizen (achterzijde panden Lingerzijde)
Tot slot van de korte wandeling gaat u over de Kwakelbrug, links het Doelland op, na het bruggetje heet het hier de Bult. Aan het eind gaat u weer links, rechtdoor de Constabelbrug over, na de brug meteen rechts en weer rechts de Baanbrug over. U bent dan weer bij de parkeerplaats P.
Voor de langere wandeling kunt u na de Constabelbrug verder doorlopen de Spuistraat in, richting het toeristische centrum. Maar koop hier geen kaas! De prijzen zijn te hoog en het is vaak fabriekskaas. Het is veel beter om voor de brug, bij de hoek rechtsaf te gaan, en door te lopen richting Voorhaven, want ik breng u bij punt 18 naar een goed kaaspakhuis.
U passeert Mina, een klein Libanees winkeltje, waar Mina, volgens Ottolenghi, de beste hummus van Nederland verkoopt. Ook kunt u hier Libanese afhaalspecialiteiten kopen om thuis op te eten.
U loopt verder langs het Damplein rechtdoor de Voorhaven op. Kijk rechts en links aan de overkant van de gracht naar de fraaie huizen. Het 3de huis rechts is het huis met de Zwanen, daarnaast staat de Lutherse kerk. Hier staan ook de kaaspakhuizen. In één van deze panden zit Bakhuis De Koophandel. Daar kunt u tegen goede prijzen kazen kopen en ook brood. De geur van verrukkelijk vers gebakken brood komt je tegemoet; koop hier echte Franse croissants of goede scones voor uw ontbijt morgen. Het Bakhuis is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 8 uur tot 17:00 (za tot 16:00 en zo tot 14:00).
Loop met uw tasje vol rechtdoor verder langs de Voorhaven en steek bij het tweede (smalle) bruggetje over naar de overkant. U ziet daar Café De Harmonie. Hier kunt u fluisterbootjes huren om Edam vanaf het water te ontdekken.
U kunt nu ook terug wandelen langs de Voorhaven en een goede cappuccino drinken met wat lekkers bij banketbakkerij Mastenbroek. Hierna gaat u de hoge Dam weer over steeds maar rechtdoor, tot u na de Baanbrug weer bij de P komt in de Baanstraat
Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag. Of lees verder met Kortingscodes Country&Lake , * UPDATE: De Corona regels zijn weer gewijzigd. of ga naar het overzicht van alle artikelen.